Viime viikon läksynä oli tehdä karkoitus vähintään kaksi kertaa, purkittaa tarvittaessa ohituksissa ja jatkaa huomioimattomuutta kotona. Viikko olisi voinut mielestäni mennä paljon paremminkin.

Tein Turrelle häädön kerran mielestäni onnistuneesti. Toisaalta jouduin tekemään häädön uudestaan seuraavana päivänä, joten en tiedä, oliko häätö kuitenkaan kovin tehokas. Varsinkaan kun seuraavan kerran, kun Turre oli vapaana ja tuli kutsusta luokse, se jäi kutsuttaessa minusta noin metrin päähän, eikä tullut sivulle, kuten yleensä, vaikka yritin kutsua sitä iloisesti. Mielestäni tein häädöt ohjeittesi mukaisesti, mutta joku selvästi nyt meni kuitenkin pieleen. Tein häädön kahden päivän sisällä kolme kertaa, mikä on ilmeisesti ollut liikaa. Minusta tuntui siltä, että Turre yhdisti luoksetulon siihen, että ei kannata, silloin saa vain purkin päällensä. Sain Emilialta uudeksi ohjeeksi, että häädön voi tehdä vain yhden kerran per lenkki. Jos Turre alkaa irvistellä minulle purkituksien jälkeen (niinkuin viime viikolla pari kertaa kävi) sitä päin heitetään purkkia niin monta kertaa, että irvistely lakkaa. Samoin sisällä, jos se vaikka käsittelytilanteessa irvistelee.

Tänään Emilian luona tehtiinkin häätö toisen koiran luota. Turre oli vapaana ja Emilia tuli koiransa kanssa meitä kohti. Turre kulki ihmeen hyvin takanani, kunnes ihan Emilian kohdalla se kääntyi koiraa kohti uteliaan oloisena. Huusin Turrelle "EI", mutta kun se ei totellut, Emilia heitti kassillisen kolinapurkkeja Turrea kohti ja hääti sen laumansa luota pois. Sen jälkeen Turre saikin jalat alleen ja ryntäsi mun luokse hädissään. Sama tehtiin vielä toisen kerran uudelleen, jolloin Turre ei enää edes yrittänyt mennä koiran luokse vaan kulki hyvin hiljaisena mun perässä. Tätä pitäisi nyt harjoitella jonkun kaverin koiran kanssa. Anybody?! ;) Lenkillä pitää varmaan alkaa kantamaan mukanaan räminäpurkkikassia. Sillä olisi upeeta päästä karkottamaan irtokoiria pois. Sillä tavalla mä saisin varmasti korotettua asemaani Turren silmissä, kun tällä hetkellä (huonoista kokemuksista varmasti johtuen) kannattaa hyökätä irtokoiran päälle, ennenkuin se tulee meidän päälle, koska mä en ole pystynyt suojelemaan sitä riittävän hyvin irtokoirilta.

Jos koira jää esim. haistelemaan jotakin, eikä tule kutsusta luokse, voi tehdä myös niin, että marssii koiran luokse vihaisesti, heittää sitä siinä purkilla, ja marssii kauemmas. Ja sitten kutsuu sen iloisesti luokse! Saattaisi toimia meillä paremmin kuin varsinainen karkoitus.

Muuten tällä kerralla lähinnä vain käveltiin ja juteltiin. Koitin kysyä kaikki mahdolliset kysymykset, joita päässä on pyörinyt viime viikolla. Eroahdistuseen (joka siis oli alkuperäinen syy, miksi tällä kertaa koulutukseen hakeuduin) Emilia antoi seuraavanlaisen ohjeen. Jo ennenkuin lähden kotoa, jätän oven ulkopuolelle rivin purkkeja. Jos Turre alkaa ulvoa lähdön jälkeen, käyn avaamassa oven hiljaa, heitän sitä purkilla ja lähden heti ulos. Niin monta kertaa, että se hiljenee. Mitään ei puhuta, jotta paluusta ei tule palkitsevaa, mamman vihaisuudesta huolimatta.

Ohjeeksi saatiin jatkaa huomioimattomuutta vielä viikon verran niin, että kutsun koiran 3-4 kertaa päivässä luokse hellittäväksi. Lopuksi sain vielä kolme käskyä, joita pitää aina noudattaa (ei mitään uutta meille, näillä  meillä on oikeastaan menty aina):

1) Älä koskaan tottele koiraa. Mitään ei tapahdu koiran tahdosta.

2) Älä koskaan mene koiran luokse pitämään sitä hyvänä.

3) Älä koskaan anna hihnan kiristyä.

Jatkossa, jos tuntuu siltä, että jotain ongelmia tulee, voi pitää viikon pikakertauksen ja huomioimattomuusjakson (3 päivää ei huomiota, 3 päivää pelkkiä kieltoja, 3 päivää pari kertaa päivässä kutsu luokse).

Yhteenvetona kurssista, mielestäni kurssi oli aivan suolaisen hintainen antiin verrattuna. En tunne olevani sen enempää johtaja tässä laumassa kuin ennenkään. Kolinapurkin tilalla meillä on ennen käytetty vesipulloa "Ei":n tehosteena. En ole ihan varma, kumpi loppupeleissä toimii Turrella paremmin. Luoksetulo ei edelleenkään ole mitenkään pomminvarma, eikä käsittelytilanteet sen helpompia kuin ennenkään (ehkä jopa päinvastoin :/ ).  "Ei" toimii paremmin kuin ennen, mutta ei se ihan kaikkea toimintaa vieläkään pomminvarmasti keskeytä. Hihnassa Turre ei vedä enää pätkääkään, mutta eipä se ennenkään mitenkään järkyttävästi kiskonut. Ohituksissa ei ollut ennenkään suuria ongelmia, nyt jäykistelyä on ollut ehkä jopa normaalia enemmän ohitustilanteissa. Olen siis jonkun verran pettynyt kurssin hinta-laatusuhteeseen, mutta tulipahan tämäkin kuuluisa koulutusmenetelmä nyt kokeiltua. Täytyy  yrittää ottaa tästä irti parhaat asiat ja miettiä itse, mikä toimii parhaiten juuri Turrelle. Minä kuitenkin tunnen edelleen koirani paremmin kuin kukaan muu!