Hakukurssin kolmannelle kerralla ei päästy Barcelonan matkan vuoksi, mutta vikalla jälkikurssikerralla oltiin pari viikkoa sitten. Viimeisellä kerralla harjoiteltiin janatyöskentelyä, keppejä, ja ajettiin ainakin yksi vieraan ihmisen tekemä jälki.

Janatyöskentely oli mulle ihan hepreaa. Olisi tietysti järkevää lukea kunkin lajin kilpailuohjeet ennen kurssille osallistumista, niin ei olis tarvinnut kysellä niin tyhmiä kysymyksiä ohjaajalta. Miten janan idea olikin niin vaikeaa tajuta? Lopulta ehkä tajusin jotakin. Jana on siis etsintälinja, sitä ei tallata millään tavalla. Jana on suora tieltä metsään päin, jolta koira etsii sen janan poikkaisevan jäljen. Eli janan alkupiste (kokeessa etumerkki) on tien vieressä, takapiste (takamerkki) sitten siellä metsässä esim. 30m päässä. Ekoissa janaharkoissa matka tien vierestä/lähetyspisteestä sen janan poikkaisevalle jäljelle voi olla vaikka 5m. Se on siis vain "kuvitteellinen" jana, ei ikinä mikään tallattu tai sotkettu alue. Kurssin janaharjoituksessa koira näki, kun jälkeä tallattiin kaareen koiran eteen. Tarkoitus oli sitten viedä koiraa kohti jälkeä tätä ilmaan piirrettyä janaa pitkin niin, että koira löytäisi itse jäljen aloituspaikan. Takajäljelle ei saa päästää koiraa, eli koiran pitää itse löytää jälki ja edetä sitä oikeaan suuntaan.

Janaohjeita ja muita jälkitreenivinkkejä netistä etsiessäni törmäsin hyvään sivustoon: http://www.aktiivicolliet.net/jalkikoiran_koulutuksesta.htm

Sivulta löytynyt teksti ja kuva selvensi oleellisesti koko hommaa! Sivulla oli loistavia treenivinkkejä ja käytännön ohjeita.

1274805997_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yllättävän pitkä matka 500 metriä kyllä on metsässä! Mun mielestä me tehtiin jo ihan tosi pitkiä jälkiä, mutta ne on olleetkin ihan minijälkiä, ehkä max. 50 m. Nyt pitäisi tehdä seuraavaksi kaikkia kolmea harjoitusttyyppiä, kutakin aluksi erikseen, eli 1) jäljestystä (vähitellen makupalojen määrää vähentäen), 2) keppitreenejä (tässä on paljon treenattavaa, keppimotivaatiota pitää kasvattaa tositosi paljon! Mielettömät kehut ja namit aina kun koira löytää kepin) 3) janatreenejä: näissä jälki lyhyt, mukana pitäisi olla myös keppejä sitten joskus.