Eilen oli siis meidän toinen agilitykurssikerta. Hurjaa,  mitä vauhtia harjoitukset etenee! Uusina esteinä oli tällä kertaa kepit (slalom) ja puomi (balansbomen). Luento-osuus kesti tällä kertaa yli puolet kurssiajasta, sillä kontaktiesteet ja kepit ovat kuulemma vaikeimmat esteet opettaa.

Balansbomen

Puomilla otettiin pelkkää kontaktiosuutta. Puomin viereen laitettiin viime viikolta tuttu pöytä, jolta koira ohjattiin puomin kontaktiosuudelle. Tarkoituksena oli naksutella 2on2off asennossa koiralle oikeaa kontaktia. 2on2off-asennossa koiralla on siis takatassut puomilla ja etutassut maassa. Oikeasta asennosta naksautin ja syötin koiraa. Tällä esteellä korostettiin myös sitä, että koiralle pitää olla oikea vapautuskäsky (=släppkommando) , josta se tietää, että  nyt saa mennä eteenpäin. Hohhoijaa, tämä pitäisi tosiaan muistaa. Ohjaaja sanoi, että tällä kurssilla ei oteta koko puomia ollenkaan, sillä kontaktit ei synny hetkessä.

Päivän muut esteyhdistelmät olivat: hyppy + mutkaputki +aita, hyppy + hyppy + suora putki, däcket (jota me ei tosin ehditty tekemään) ja siis puomin kontaktit ja kepit.

Slalompinnar

Toinen uusi vaikea este oli siis kepit. Niiden opettamiseksi meille esiteltiin kolme vaihtoehtoista menetelmää: 2x2, allé ja visa. 2x2 meni multa kurssilla jotenkin täysin yli hilseen, ja siksi me ensin kurssilla kokeiltiin visa- ja allé menetelmiä. Allé-menetelmässä kepeistä  muodostetaan siis kuja, joka on ensin niin leveä, että koira vaan juoksee sen läpi palkkakipolle. Lopulta sitten pikkuhiljaa kujaa kavennetaan, ja lopulta siitä sitten pitäisi syntyä varsinainen pujottelukuja. Treenien jälkeen kotona surffasin netissä loppuillan ja etsin selitystä, mitä 2x2 -metodi oikein tarkoittaa. Erilaisia hiukan toisistaan poikkeavia versioita löytyi monta. Lopulta päätin, että yritän opettaa 2x2 -menetelmän meidän Agility-kirjan ohjeiden mukaisesti, sen verran jännältä metodi kuulosti. Sheippaaminen toimi Turren kanssa aina jotenkin tosi hienosti, Tikkis on tässäkin paljon hitaampi, mutta tarjoo se lopulta toimintaa, kun jaksaa vaan itse odottaa! Ei mene ilmeisesti ihan samalla tavalla kirjan kuvaama metodi kuin Susan Garretilla, mutta sen verran yksityiskohtaiset kuvat ja ohjeet kirjassa on, että eiköhän näillä päästä ainakin alkuun. Lisäksi löysin kasan 2x2 videoita youtubesta ja pari blogia aiheesta. Katsotaan, mihin asti näillä eväillä päästään, vai sorrunko kuitenkin ostamaan Elsan ja Ansan Miian suositteleman sikahintaisen DVD:n... Jotta 2x2-metodia voi harjoitella, oli pakko ostaa itselle omat kepit. Onneksi tässä lähellä on omituinen sekatavarakauppa, jossa myydään edullisesti 12 st. Slalompinnar-pakkausta.Kiitos Rustalle, nyt meillä on siis ihan omat agilitykepit takapihalla :)

2x2 -metodin 1. steppi

Tänään oli siis 2x2-keppiharjoitusten ensimmäinen vaihe. Harjoituksia tuli päivän aikana yhteensä seitsemän (hiukan kärsi päivän varsinainen tavoite, eli luku loppuun erkkapedan tenttikirjasta "Deviance and medicalization". Miten niin koiran kanssa puuhastelu kuulostaa paaaljon kivemmalta vaihtoehdolta? ;)). Tavoitteena ensimmäisen stepin harjoituksissa on, että koira kiinnittää huomiota keppeihin. Kepeistä tehtiin portti, eli kaksi keppiä vain vierekkäin. Aluksi naksautin pienestäkin huomiosta, joka suuntautui kohti keppejä. Vaikeinta oli pysyä itse passiivisena, ja odottaa niin kauan, että koira tarjoaa jotain toimintoa. Huh, hermot meinas mennä, mutta tarjoshan se lopulta. Hyvin nopeesti päästiin jo siihen, että Tikkis tarjosi itse kulkemista portin läpi. Naksu+nami, ja palkkauksessa piti kiinnittää huomiota vielä siihen, että palkka tulee portin jälkeen, eikä pysähdytä, vaan kuljetaan palkatessakin suoraan eteenpäin. Jotta toiminnasta tulisi vauhdikkaampaa, vaihdoin palkan namista palloon päivän kolmessa viimeisessä harjoituksessa. Eli kun Tikkis oli kulkenut portista, pallo lensi eteenpäin. Hohhoijaa taas, kuinka surkee pallonheittäjä mä olen! Täytyy varoa, etten opeta sitä kulkemaan portista ja ettei se ehdi kääntyä ja katsoa muhun, ennenkuin mä ehdin heittää pallon eteenpäin. Olipa hauskaa, katsotaan päästäiskö huomenna jo steppiin kaksi, vai jatketaanko vielä stepillä yksi! Huomenna mennään myös kentälle heti aamusta kertailemaan tän viikon juttuja yhden toisen kurssilaisen kanssa :)