Kun kaikki vesikoiratutut tuntuu harrastavan agilityä, eikä blogeissa muusta puhutakaan (enkä mä ymmärrä puoliakaan agilitypäivityksistä), niin pakkohan meidänkin oli ilmoittautua agilityn alkeiskurssille. Paikallisen PK-seuran Umeå Brukshundklubbin agilitykurssi-ilmoitus kolahti sähköpostiin kesällä, ja päästiin mukaan kurssille. Melko tyyriin kurssimaksun lisäksi piti maksaa PK-seuran jäsenmaksukin, mutta tällä kaikella rahanmenolla saatiin kahdeksan kurssikerran (yks kurssikerta on aina 3*45min!) lisäksi Veronica Bachen Agility-kirja "Träna ocht tävla med din hund" ja oikeus käyttää seuran agility- ja pk-kenttiä vapaasti. Niinkuin otsikosta näkyy, heti ensimmäinen kurssikerta me missattiin mun opiskelujen aloituksen takia, kun piti olla viikko Turussa. Turussa päästiin mukaan vesikoiratreffeillekin ja vedettiin Sailan kanssa jäljetkin treffien jälkeen Tikkikselle ja Lillille. Olipa kivaa, tuleva vaikka biologiset veljekset Kaapo ja Tikkis hiukan toisilleen patsasteli ja jäykistelivätkin. Onneks kotikotona pikku"veikka" Martin kanssa leikit ja yhdessäolo sujuu edelleen ihan täydellisesti. Kyl Turussa vaan on aina kivaa, siellä on niiiin monta ihanaa ja rakasta ihmistä koirineen  :)

 

Och tillbaka till vår första agilityträning! Ekalla kerralla oltiin käyty luento-osuudessa läpi kirjasta osuus "Belöning" ja harjoiteltu hyppyestettä ja tunnelia. Tokalla kerralla kokoonnuttiin taas ensin klubin sisätiloissa, joissa ihana iloinen ohjaajamme Jenny piti ensin lyhyen luennon agilityn historiasta ja kilpailujen pisteenlaskusysteemistä. Mulle jäi mieleen, että melkein kaikesta saa "fem fel" tai "vägran", eli ilmeisesti samalla systeemillä kuin Suomessa viisi virhepistettä tai kieltäytymisen, ja että kilpailuissa on erittäin helppo saada diskvalifiserad. Uusina esteinä oli tällä kertaa däcket eli rengas ja bordet eli pöytä (+ meille tietysti myös hopphindret ja tunnel olivat uusia). Esteistä koottiin kentälle erilaisia pisteitä, joita kierrettiin pareittan ja Jenny kävi aina välillä neuvomassa ja kyselemässä miten menee (hehee, koulusta tuttuun kiertopistetyöskentely tyyliin ;). Aina oman koiran kanssa tehokas lyhyt treeni, sitten vaihto parin koiran kanssa. Vuorotellen tehtiin, jokaisella rastilla oltiin ihan reilu aika, joten paljon treeniä ehdittiin tehdä.

3 x Hopp

Me mentiin ensin vain yhtä hyppyä. Tarkoituksena oli, että koira jätetään esteen taakse, ja sitten ohjaaja lähettää koiran eri puolilta ja eri etäisyyksiltä esteestä hyppyyn. Palkka oli aina kipossa esteen takana. Jos koira ei hypännyt estettä tai vaikka kiersi sen, pari otti kipon ja palkan pois. Kun yksi este sujui ongelmitta, kaarta laajennettiin toisen ja lopulta kolmannenkin esteen taakse  niin, että koira hyppäisi esteet vaikka ohjaaja olisi missä. Samaa ideaa toistettiin jokaisella pisteellä eri esteiden kanssa.

Tunnel + Hopp

Tikkis ei jännittänyt tunnelia ollenkaan! Sinne se sujahti heti niinku vanha tekijä :D Tunneliin yhdistettiin myös hyppyeste, ja tehtiin esteitä kummassakin järjestyksessä (hopp + tunnel, tunnel  + hopp)

Däcket

Rengas laskettiin lähelle maantasoa, jotta koira ei kertaakaan pääsisi tekemään estettä väärin, eli menemään renkaan ali tai ohi. Tämä oli selvästi vaikein este, Tikkis kovin helposti meinasi mennä renkaan vierestä. Taas pari otti palkan pois, jos niin pääsi käymään, ja heti uusi yritys perään.

Bordet

Helppoa kuin heinän teko! Jenny veikkaili, että bordet tulee poistumaan agilitykisoista ehkä kokonaan, mutta se toimii hyvänä esiharjoitteluna ennenkuin aletaan harjoitella tasapainoa vaativia esteitä.

Hauskaa oli! Osanottajat olivat hirveen mukavia, suurin osa nuoria iloisia naisia. Osa hauskuudesta syntyi varmasti siitä, kun katseli erirotuisten koirien harjoituksia kentällä. Mukana oli jopa chihuahua, on ne pieniä! Parin esteen jälkeen chihu oli aivan läkähdyksissä :P Meidän pari oli Mosse (jos kuulin oikein). Supernopea ja älykkään oloinen koira, ehkä rodultaan vehnäterrieri. Mukana taisi olla yhteensä kahdeksan koirakkoa. Näiden lisäksi mukana oli iso sekarotuinen, kelpie, borderterrieri, walesinterrieri ja sheltti, ja tietty yks perro :)