Ja kuva heti alkuun laittomasti (?) kopioitu Fredrik Steenin nettisivuilta. Ei siis viikkoa ilman koirajuttuja, vaikka oma koira olisikin satojen kilometrien päässä! Hymy Paikallinen eläintarvikeliikeskedja ja Royal Canin ovat ilmeisesti vieneet Ruotsin oman Cesar Milanin eli Fredrik Steenin luentokiertueelle ympäri maata. Sopivasti satuin bongaamaan jostakin Facebookin mainoksesta, että Uumajan luento sattuisi juuri sopivasti lomaviikolle, ja kaveriksi luentoa kuuntelemaan sain Hannan, Bennyn ja Majan (ja luennolla mietittiin, että kovin on pienet koirapiirit täälläkin, kun luentoa kuuntelemassa oli monta tuttua naamaa UBHK:sta ja Björkstadenin koira-aktiviteeteistä). Hauskaa oli tietysti myös fikata ennen luentoa ja verrytellä taas ruotsin kielen taitojakin, mutta luentokin oli oikein viihdyttävä. Ehkei luento sisällöltään ollut maailman informatiivisin, mutta hauskoja juttuja ja muistutuksia itsestäänselvyyksistä, jotka pitäisi tosiaan muista arjessa koiran kanssa. Parin tunnin luennon informatiivisen osuuden olisi voinut tiivistää ehkä puoleen tuntiin, loppu oli ehkä lähinnä stand up-komiikkaa.

Ehken ihan ole Fredrik Steenin telkkariohjelman tai tämän luennon perusteella ihan vakuuttunut siitä, että hän Cesar Milanin saappaita pystyisi täyttämään edes Ruotsin mittakaavassa, mutta varmaan ihan pätevä ukko kyllä vähän pienemmän mittakaavan ongelmissa. Luennon aiheena oli kommunikaatio koiran kanssa. Aika perinteinen aihe, ja otsikon alle saa ehkä mahtumaan aika laajan skaalan kaikenlaista. Punainen lanka luennolla oli omistajan ja koiran välinen suhde. Jos suhde on hyvä, kaikki tavallisimmat ongelmat on helppo korjata. Mutkat vähän suoriksi vedettynä "Du måste vara världens roligaste!". Silloin, kun koira pitää emäntää maailman hauskimpana, kiinnostavimpana ja vain maten kautta koira pääsee käsiksi resursseihin, on kaikki tavallisimmat ongelmat, kuten hihnassa vetäminen, haukkuminen ja ohitustilanteet (ainakin teoriassa) kovin helposti korjattavissa.

Fredrikin mukaan oppiminen ja tottelevaisuus ovat ihan eri asia kuin johtajuus. Johtajuusjuttuja vain raapaistiin pinnalta, eikä se ollut sillä tavalla kantava teema kuin Cesarilla tuntuu olevan. Tottelevaisuus on Fredrikin mukaan sitä, että koira tekee jotakin sille epäluonnollista ja tarvii siitä palkan. Esimerkkinä hauskasti Fredrik selitti, että eihän kukaan koira seuraa luonnollisesti täydellisessä asennossa ja kontaktissa lapa jalan vieressä omistajaa ilman, että se haluaisi siitä palkan. Sen sijaan, jos koira pitää omistajaa "packleaderinä", niin koira haluaa ihan itse seurata ja pysytellä omistajan lähellä. Silloin koira ja omistaja viihtyvät yhdessä, eikä koira tarvitse siitä palkkaa. Fredrik jopa sanoi, ettei koira oikeasti tarvitse tottistreenejä, mutta johtajan se tarvitsee. Jotta kommunikaatio koiran ja omistajan välillä toimii, ihmisellä pitää olla hallussaan kaikki mahdolliset resurssit ja mahdollisimman monessa tilanteessa johtajaroolit.

Palkkauksestakin luennolla puhuttiin  lyhyesti, että sen pitää olla sellaista, jota koira todella arvostaa, ja toimiva palkkaus vaihtelee tilanteesta toiseen. Lisäksi käsiteltiin rangaistuksen (bestraffning) ja ojentamisen (tillrättavisning) välistä eroa. Fredrikin mukaan rangaistus ei opeta koiralle mitään, vaan siitä lähinnä suhde vaan kärsii. Sen sijaan ojentaminen on opastamista oikeaan suuntaan. Hyvin sanottu oli mielestäni se, että sen sijaan että koiraa yritetään inhimillistää, niin ehkä ihminen voisi sen sijaan koittaa asettua koiran tilanteeseen ja miettiä mitä jossakin tilanteessa tapahtuu koiran näkökulmasta tai jopa "eläimellistää" ihmisen toimintaa.

Kolme tavallisinta tilannetta, joissa omistajilla on koiransa kanssa vaikeuksia ovat Fredrikin mukaan ohitustilanteet, hihnassa vetäminen ja haukkuminen. Niihinkin tarjottiin hyvin simppeleitä ratkaisumalleja, jotka perustuivat mielestäni "Du måste vara världens roligaste!" -ajatukseen.

1) Hundmöten: Aseta selkeä tavoite: Mitä minä täsmälleen haluan, että koira tekee ohitustilanteessa? Jos haluan, että koira ei välitä vastaantulevista koirista, niin sitten kontaktista pitää palkita hyvissä, siis erittäin hyvissä ajoin, ennen kohtaamista, ennenkuin koira ehtii tuijottaa, jäykistellä ja lopulta lähteä täyteen rähinään. Ja taas kun suhde on kunnossa, niin koirahan hakee kontaktia omistajaan melkein automaattisesti ja kysyy, että mitä tehdään.

2) Hihnassa vetäminen: Ei koira vedä hihnassa, jos suhde on kunnossa. Koiran pitää tietää, että omistaja on niin jänskä tyyppi, että taas se hakee kontaktia omistajaan. Siis palkataan kontaktista.

3) Haukkuminen: Haukkuminen on oire jostakin, sitä ei hoideta vaan sitä asiaa, joka haukkumisen aiheuttaa. Esim, kun kotiin tulee vieras, on emännän tehtävä hoitaa vierailijat, ja koiran tulee pysyä tilanteestä poissa. Eli koiralle sanotaan, että mene pois, ei ole sun hommasi mennä ovelle ensimmäisenä.

Jepjep, låter ju väldigt enkelt. Undrar on livet med hunden är verkligen så här enkelt Silmänisku