Tässä vielä itselle muistutuksena, mitä BH-kokeen tottisosuudessa tapahtuu. Teksti on lainattu osoitteesta: http://www.goldenring.fi/m_harr/bh.htm. Matka on pitkä!

 

Käyttäytymiskokeen osasuoritukset

1. Tottelevaisuus

1.1    Seuraaminen taluttimessa ja välinpitämättömyys henkilöryhmässä (15 pist.)

Ohjaaja suorittaa seuraamiskaavion kuvan mukaisesti.

bhkaavio.gif
Ohjaaja saa antaa seuraamiskäskyn liikkeelle lähtiessä ja käyntinopeutta vaihdettaessa.  Koiran tulee istuutua ripeästi ilman käskyä ohjaajan vierelle ohjaajan pysähtyessä. Täyskäännökset tehdään vasempaan.
Henkilöryhmässä koirakko kiertää henkilöiden ympäri esimerkiksi 8-muotoisen kuvion.   Henkilöryhmän keskellä koirakon on pysähdyttävä yhden kerran.

Kun ohjaaja on siirtynyt ryhmän ulkopuolelle hän pysähtyy ja irrottaa koiran taluttimesta ja aloittaa tuomarilta luvan saatuaan seuraavan liikkeen.

1.2    Vapaana seuraaminen (15 pist.)

Liike alkaa henkilöryhmässä kiertämisellä.   Ohjaaja jatkaa vapaanaseuraamisliikettä kaavion mukaisesti.  Koiran tulee seurata ohjaajaa tiiviisti ja iloisesti.  Kun koirakko on kulkenut suoraan noin 15 askelta ammutaan kaksi laukausta (6mm) noin 5 sekunnin välein.  Koira ei saa reagoida laukauksiin.

1.3    Liikkeestä istuminen  (10 pist.)

Ohjaaja kulkee vapaana seuraavan koiran kanssa 10-15 askelta, antaa koiralle istumiskäskyn ja jatkaa itse kulkuaan vielä 30 askelta.   Koiran tulee heti käskyn saatuaan istua ja jäädä paikalleen kunnes ohjaaja kääntyy ja palaa tuomarilta luvan saatuaan koiran vierelle.

1.4    Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo  (10 pist.)

Ohjaaja kulkee vapaana seuraavan koiran kanssa 10-15 askelta ja antaa koiralle maahanmenokäskyn, jatkaa itse kulkuaan vielä 30 askelta ja kääntyy koiraan päin.  Koiran tulee heti käskyn saatuaan käydä maahan ja pysyä paikallaan kunnes ohjaaja tuomarin luvalla kutsuu koiran luokseen.  Tällöin koiran tulee nopeasti juosta ohjaajan eteen ja istuutua.  Hetken kuluttua ohjaaja antaa koiralle sivullekäskyn, jolloin koira siirtyy ohjaajan vasemmalle puolelle istumaan.

1.5    Paikallaolo häiriön alaisena  (10 pist.)

Ennen toisen koiran yksittäisliikkeiden aloittamista vie ohjaaja koiran tuomarin määräämään paikkaan ja käskee koiran sivulleen istumaan.   Tuomarin luvalla ohjaaja antaa maahanmenokäskyn koiralle ja jättää sen siirtyen itse 30 askelta koiran eteen ja jää seisomaan selin koiraan.  Kun toinen koira on suorittanut yksittäisliikkeet antaa tuomari luvan paikalla olevan koiran ohjaajalle mennä koiran luo.  Ohjaaja siirtyy koiran sivulle, käskee sen istumaan sekä kytkee koiran.