Heti Koirakorjaamon kurssin loputtua suuntasimme uudelle kurssille. Kaisa Hilskan viiden kerran kurssista on jo neljä kertaa takana, mutta blogin päivitys laahaa taas pahasti perässä. Kurssilla oli ihanan pienet ryhmät, vain 3-4 koiraa, ja Kaisa on ohjaajana kyllä ihan huippu!

Samalla kurssilla (tosin toisessa ryhmässä) olleen Kiista-kelpien sivuilta löytyy hyvä selostus kurssin sisällöstä (http://www.jackshood.com/kiistatreenit4.htm).

I Treenikerta

Uusi kurssi aloitettiin Liedossa ATT:n hallissa. Jännitin etukäteen, että mitäköhän treeneistä tulee. Treenit olivat käytännössä yöllä (klo 21-22!) ja siis sisätiloissa. Muistelin kauhulla, miten pari vuotta sitten Auran nuuskujen sisähallitokotreeneistä ei tullut mitään. Niissä Turre vaan piippaili levottomana ja haisteli jatkuvasti maata. Positiivinen yllätys oli, että tällä kertaa reenit menivät aivan loistavasti! Turre ei piipannut, haukkunut muille tai sählännyt yhtään. Tai jos yritti, niin lopetti heti kiellosta.

Ekalla kerralla treenattiin aluksi pujotteluseuruuta. Sain ohjeeksi pitää vasenta kättä edempänä ja ylempänä, jotta Turren lapa (eikä pää) olisi ohjaajan jalan vieressä. Lisäksi pitää muistaa pitää selkä suorana ja katsoa itse minne mennään. Käytännösä katseen voi pitää vaikka oikeassa jalassa, kun käännytään oikealle. Turre on herkkä mun asennoille ja avuille ja tulee juuri siinä, minne mä katson, eli jää helposti jälkeen. Lisäksi otettiin paikallaan makuu häiriön alla. Yksi kerrallaan otti n.10m päässä makaavien  koirien edessä luoksetuloja. Turrelle on edelleen vaiketa pysyä paikallaan, jos lelu (varsinkin pallo) tai toinen koira juoksee lujaa edestä. Luoksetulot tehtiin niin, että ensin koira jätettiin paikalleen, mutta sen luokse palattiinkin takaisin, ja koira sai palkan. Toisella kerralla koira kutsuttiin luokse, mutta heti, kun koira lähti liikkeelle, heitettiin lelu ohjaajan taakse. Tällä vahvistetaan sitä, että palkataan koiraa jo heti liikkeelle lähdöstä ja nopeasta vauhdista. Normaalisti olen palkannut vain loppuasennosta, jolloin Turre lähtee välillä laiskasti liikkeelle. Tätä olen harjoitellut nyt myös lenkillä niin, että kehun Turrea kovasti jo siitä, että se lähtee tulemaan luokse. Lisäksi harjoiteltiin vielä lelupalkkausta seuruun yhteydessä. Lelu vasempaan kainaloon ja nami käteen, jolloin koira ei ala pomppia, vaan pysyy kauniisti sivulla. Lopuksi palkataan kuitenkin lelulla, vaikka nami olikin kädessä. Olen palkannut Turrea tähän asti tosi vähän lelupalkalla, joten tää oli meille hyvää treeniä.

II Treenikerta

Toisella kerralla harjoiteltiin jääviä liikkeitä ATT:n hallissa. Turre osaa maahan menon jo ennestään hyvin. Seisomaan jääminen on vaikeampaa ja istumaan jäämistä ei olla harjoiteltu juuri ollenkaan. Seiso-käskyä yritän nyt vaihtaa TOP-käskyyn, jotta kaikissa käskyissä ei olisi suhisevaa ässää, eikä koira joutuisi arpomaan eri käskyjen välillä. Seiso-käskyä harjoiteltiin HYVIN hitaassa vauhdissa. Istu-käsky oli uusi. Sitä harjoiteltiin siten, että käskyn jälkeen en edennyt kauas, mutta koko ajan poljin paikallani, jotta koira oppisi, että se pysyy paikoillaan, vaikka mä liikkuisinkin. Kauko-käskyt tulivat sillä tavalla kotiläksyksi, että sisällä koiralle annetaan käskyjä toiselle puolelle huonetta, ja palkka lentää aina kauas koiran luokse. Istu ja maahan -käskyt onnistuvat hyvin, mutta seiso on kaukokäskyistä vaikein. Tänään kentällä treenatessa huomasin, että jos sanon "jes" välittömästi kun Turre on noussut seisomaan, se jää paikoilleen. Jos vähänkin viivyttelen, se ehtii hipsiä eteenpäin.

III Treenikerta

Kolmas treenikerta oli Rymättylässä Koirataidon kentällä kiirastorstaina. Kolmannella kerralla harjoiteltiin seuraamisia. Huomattiin, että Turre lähtee seuraamisissa laiskasti liikkeelle, mikä johtuu siitä, että olen palkannut aina vasta monen askeleen jälkeen. Nyt palkattiinkin heti käskyn jälkeen, jolloin Turre valpastui huomattavasti heti ekoilla askelilla. Seuraamisessa palkkaus pitäisikin aina tehdä niin, että koira ei voi koskaan tietää tuleeko palkka kahden, kymmenen vai kahdenkymmenen askeleen jälkeen. Seuraamisen yhteydessä harjoiteltiin myös taaksepäin palkkausta, eli ruokapalkkaa kentän reunalla. Kun seuruu tehtiin viistoon ruokakupin ohi, se sujui paremmin kuin ruokakipon ollessa suoraan takana. Tätähän ollaan Turren kanssa tehty ennenkin, ja Turre tajuaa kyllä takapalkan idean. Läksyksi saatiin treenata ruokakippopalkkaa ainakin kolmella eri kentällä.

 

Pääsiäinen Uumajassa

Läksy jäi kylläkin tekemättä (lukuunottamatta lyhyitä treenejä laivan kannella jossakin Vaasan ja Uumajan välissä), kun pääsiäiseksi matkustettiin Uumajaan. En saanut Turrea hoitoon, joten se piti raahata mukana. Matka oli hullun pitkä ja ajamaan kohti Vaasaa lähdettiin jo aamuyöllä. Turre käyttäytyi kuitenkin koko matkan todella hienosti, vaikka matkustus olikin raskasta, ja paikallaan joutui olemaan 10 tuntia mennen tullen. Perillä Turre sai hyppiä syvempiin lumikinoksiin, mitä se on ikinä nähnyt. Monessa paikassa lunta oli Turrea kaulaan. Todistusaineistoa ei valitettavasti ole kuvien muodossa, koska kamerasta oli virta loppu. Eikä mitään papereita taaskaan kysytty mennessä eikä tullessa...

IV Treenit

Meidän osalta todennäköisesti viimeiset treenit aloitettiin noutoharjoituksilla. Meillä on ollut ongelmana noudoissa se, että Turre ottaa noutokapulan päistä välillä kiinni tai alkaa purra kapulaa. Kun Kaisa opasti muita ja mä treenasin Turren kanssa itsenäisesti, Turre teki kaikki mahdolliset virheet. Kun selitin, mitkä meidän ongelmat ovat Kaisalle, ja näytin, missä vaiheessa meidän noutotreenit ovat, niin koko noutoliike menikin täydellisesti! Ja taas kun Kaisa meni eteenpäin, niin kaikki virheet toistuivat... Neuvoksi joka tapauksessa saatiin naksuttelutreenejä lyijykynällä. Kynä siis Turren suuhun, ja palkka tulee vain, kun Turre ei pureksi. Aluksi pidolla on kestoa vain pari sekunttia, ja sitten kestoa nostetaan kuuteen sekunttiin hiljalleen. Toistoja joutuu tekemään varmaan pari sataa, jotta Turre yhdistää naksun ja sen, että palkka tulee silloin, kun se ei pure, vaan pitää vain hellästi kynää suussaan. Kapulalla treenataan siten, että palkan saa vain, kun koskee kapulan keskelle. Jos koskee päihin tai pureskelee, niin sanotaan "oho" ja laitetaan nami näyttävästi syrjään. Ja sitten uudestaan uudella namilla.

Lisäksi harjoiteltiin täyskäännöksiä vasemmalle. Käännöstä kannattaa harjoitella niin, että aluksi vain pyörii paikallaan ja sanoo koko ajan sivu-sivu-sivu, jolloin koira alkaa käyttää takapäätään ja käännöksestä tulee näyttävä. Turren letkeät ja keinuvat latinomiehen lantiot herättivät hilpeyttä treeniryhmässä :) Aika hyvältä käännökset kuitenkin jo näyttivät.

Ensi viikolla olisi harjoituskoe, johon olisi mahtavaa osallistua, mutta ei taideta päästä paikalle :( Toivottavasti päästäisiin Turun vesikoirien tokotreeneihin, joiden pitäisi alkaa parin viikon päästä. On ollut ihanaa huomata, että Turre on jo aika hyvin mun hallinnassani. Se kuuntelee mua ihan eri tavalla kuin ennen ja sillä on intoa treenata. Ja se osaa jo hyvin alo-liikkeet. Olin ylpeä, kun me oltiin osaavimpia meidän ryhmässä. Tosin Turre oli kyllä reilusti vanhempikin kuin muut. Murheena on vaan edelleen se luoksepäästävyys :( Mehän oltais jo vaikka missä, jos luoksepäästävyys olisi kunnossa. Nyt kaikki tökkää aina ennemmin tai myöhemmin siihen :/