Lauantaina olimme mukana Umeå Brukshundklubbenin järjestämässä MH-luonnekuvauksessa. Lisää tietoa MH-luonnekuvauksesta löytyy ruotsiksi esimerkiksi täältä. Suomenkielinen tuloslomake löytyy ainakin täältä. Jotenkin olin ihan varma, että suomalaiset rekisteripaperit aiheuttaisivat hämmennystä testissä, ja niinhän ne aiheuttivatkin. Onneksi ottivat meidät kuitenkin mukaan kuvaukseen, se onkin sitten toinen juttu, menevätkö tulokset koskaan hunddatabasiin asti vai ei. Suomen kennelliitto ei puolestaan taas kirjaa ulkomailla suoritettuja tuloksia omaan järjestelmäänsä.

Ruotsalaisten perrojen tuloksia löytyy ainakin täältä: rasdata.nu/perro/ ja jotain tuloksia löytyy myös täältä. Kiitos Maijalle linkkivinkeistä :) Suomalaisten perrojen tuloksia löytyy tietysti koiranetistä.  Tarkempaa vertailua Tikkiksen ja muiden perrojen tulosten välillä en ole vielä ehtinyt tehdä, mutta nopealla selailulla kuitenkin suht samantyyppisiä tuloksia on sentään muillakin perroilla.

Video TicTacin MH-luonnekuvauksesta löytyy täältä (Macin kanssa videoitten editointi on muuten ihan superhauskaa ja helppoa Nauru ). Kuvaaja valitteli huonoja kuvausolosuhteita ja toimitsijoita, jotka väkisin tuppasivat hyppäämään kameran eteen, joten eipä filmi kovin laadukas valitettavasti ole. Kuvaaja ei myöskään kehdannut kuvata tuomarin kommentteja kokeen lopuksi (mistä toki sai palautetta kotiin tullessa ;), mutta oli niin hienoa, että oli mahdollista reflektoida jonkun kanssa kuvauksen jälkeen koiran käytöstä eri tilanteissa. Testi ei mitään suuria yllätyksiä tuonut, koira käyttäytyi suunnilleen niin kuin sen ajattelinkin käyttäyvän. Ehkä me molemmat oltais kuviteltu Tikkiksen vähän täpäkämmin käyttäytyvän joissain tilanteissa, nyt se oli jopa vähän yllättävän flegu parissa kohdassa. Kävin ennen meidän vuoroa katsomassa samassa jälkiryhmässä treenaavan rottweilerin testiä, ja täytyy sanoa, että käyttökoiran ja wannabe-käyttökoiran käytöksessä on todellakin eroa Nauru

 

Tässä siis Tikkiksen tulokset (på finska, kun video on tekstitetty på svenska). Aivan joka kohdasta en ollut ehkä ihan samaa mieltä tuomarin kanssa.

1a. Kontakti, tervehtiminen: Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen: Ilmeisesti toimitsijan haistelua ei lasketa kontaktin ottamiseksi?

1b. Kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti. Kiinnostuu testinohjaajasta. Stämmer.

1c. Kontakti, käsittely: Hyväksyy käsittelyn. Samaa mieltä.

2a. Leikki, leikkihalu: Aloittaa nopeasti, leikkii aktiivisesti. Jep.

2b. Leikki, tarttuminen: Tuomari arvioi: Ei tartu. Videolta kyllä minusta näkee selvästi, että tarttuu leluun (hiukan viiveellä) ja lähtee rallailemaan sen kanssa kentällä. Miksi tästä tuli siis 1 eikä 3, niin en ymmärrä.

2c. Leikki, puruote ja taisteluhalu: Ei tartu. No ei Tikkis kyllä vetoleikkiin lähdekään ihan vieraitten kanssa (Tikkiksen mielestä olis varmaan epäkohteliasta ottaa lelu toisen kädestä ilman lupaa)

3a. Takaa-ajo: Ei aloita ensimmäisellä kerralla. Mahtoikohan Tikkis edes nähdä koko vipeltävää juttua? Musta tuntuu että ei. Oli taas tässä kohtaa "i sin egen lilla värld", kävi kusella, ja nauratti yleisöä. Tämän jälkeen käytiin katsomassa viehettä, ja Tikkis ihmetteli lähinnä semmosia pyöriä, jotka oli maassa, ja joitten kautta viehettä vedettiin. Tokalla kerralla näki vieheen, ja lähti perään, mutta jätti leikin kesken ennen vieheen kiinni saamista.

3b. Tarttuminen: Ei tartu ei.

4. Aktiivisuus: Tarkkailevainen ja pääasiassa rauhallinen. Yksittäisiä aktiviteettejä. Tuntuipa kolme minuuttia pitkältä ajalta!

5a. Etäleikki, kiinnostus: Kontrolloi, esiintyy taukoja. Taas mä epäilin, että näkikö se koko tyyppiä?

5b. Etäleikki, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä, ei todellakaan.

5c. Etäleikki, uteliaisuus: Ei mene avustajan luo. Ei mitään kiinnostusta.

5d. Etäleikki, leikkihalu: Ei mitään kiinnostusta. Leiki sinä keskenäsi, sinä olet vähän outo.

5e. Etäleikki, yhteistyö: Ei mitään kiinnostusta.

6a. Yllätys, pelko: pakenee max. 5m. Haalaria Tikkis pelästyi todella.

6b. Yllätys, puolustus: osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä.

6c: Yllätys, uteliaisuus: Tuli haalarin luo, mutta aika oli kulunut ennen sitä loppuun.

6d: Yllätys, jäljellejäävä pelko: Osoittaa suurin mitoin pelkoa. Tää osoittaa musta taas sitä, että Tikkis on pehmeä, ei mitenkään yllättävä reaktio.

6e: Yllätys, jäljelläjäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta. "Mennäänkö mamma jooko pian pois täältä, noi haalarit voi hyökätä vielä uudestaan? Mä kierrän varuiksi täältä mahdollisimman kaukaa metsän puolelta."

7. Ääniherkkyys: Ei osoittanut juuri minkäänlaista kiinnostusta tai pelkoa. "Tässä välissä vois taas nostaa koipea, onpa kiva kuusi, tähän on varmaan joku muukin pissiny". Toimitsija kuittasi osuvasti, että oot varmaan heitellyt tarpeeks kattilankansia kotona, kun koira ei huomannut mitään. Taas yleisöä nauratti.

8. Huhuuu, aaveet:

8a: Puolustus: Osoittaa useampia uhkauseleitä. Ihan vakuuttavanoloista murinaa tuli, kun aaveet oli vielä aika kaukana. Sitten alko jänskättää kovin, ja Tikkiksen mielestä olisi ollut parempi paeta vuorille.

8b: Kontrolloi aaveita.

8c: Pelko. Pakenee enemmän kuin taluttimen mitan. "Mä meen nyt".

8d. Uteliaisuus: Tuli lopulta katsomaan, kun aaveilta oli riisuttu lakanat pois. Edelleen oli aika jännittäviä tyyppejä Tikkiksen mielestä. Kun mä menin aaveen luokse ja aloin kutsua koiraa, tyyppi meni maahan sen näköisenä, että en oo tulossa, eikä taida olla ihan turvallista sullekaan mamma.

8e. Kontaktinotto aavepukuiseen avustajaan. Torjuu kontaktinoton.

9a. Leikki, leikkihalu: Aloittaa hitaasti,  muuttuu aktiiviseksi, leikkii. Verrattuna alkuleikkiin, niin Tikkis tais olla sitä mieltä, että nyt on ollu aika rankka päivä, vois ehkä leikkii ihan vähän ja sit aika pian lähtee himaan täältä.

9b: Leikki, tarttuminen: Tarttuu viiveellä tai etuhampailla. Miksei tätä vaihtoehtoa rastittu myös ekassa leikissä? Samalta näyttää koiran leikkiminen minusta videolla. 

10. Ampuminen: Ohjaaja luopui ampumisesta kolmannen laukauksen jälkeen, eli neljättä laukausta ei siis tullut. Loppupalautteessa tuomari sanoi, että hänestä oli vaikeaa tulkita koiraa, kun ei sillä ole häntääkään. Hän mietti ampumisen lopettamista jo ensimmäisen laukauksen jälkeen, ja sitten toisen, mutta päätti ampua vielä kolmannen laukauksen, ja keskeytti sitten. Tää on ehkä ainut osio, jonka olisin toivonut menevän paremmin. Ei Tikkis kyllä musta mitenkään laukauksista panikoidu, mutta eihän se esim. uutena vuotena suostu menemään ulos ollenkaan. Kertokaa viisaammat, onko laukausvarmuus jotakin sellaista mitä voi harjoitella? Pitäiskö mennä treenaamaan tottista johonkin urheilukentän laidalle tai ampumaradan läheisyyteen? Täälläkin UBHK järjestää viikottaisia skottreenejä, ehkä sinne vois joku kerta mennä kuuntelemaan laukauksia ja syöttämään makkaraa koiralle.

Tuomari sanoi lopuksi osuvasti, että koira on välillä "i sin egen lilla värld". Koira ei ole kovin kiinnostunut vieraista ihmisistä. Matte on tuomarin mukaan tälle koiralle maailman tärkein asia, ja koira luottaa emäntänsä kykyyn hoitaa pelottavat tilanteet. Aktiivisuuskohdasta tuomari sanoi jotain sen tyyppistä, että koiralla on tarve liikkua ja äännellä. Vähän Tikkis tosiaan piippaili passiivisuusosiossa.

Kaiken kaikkiaan oli tosi mielenkiintoista osallistua MH-luonnekuvaukseen. Kovin huumorintajuisesti ja rennolla kädellä täällä Ruotsinmaalla vedetään näimmä myös tämmöset virallisemmat hommat läpi. Ei ollut ollenkaan mikään jäykistelytilaisuus, tärkeintä tuntui olevan rento meininki ja hyvä mieli. Mattekin tajusi annetut ohjeet på svenska, eikä mokannut suuremmin itse testin aikana. Tämän MH-luonnekuvauksen jälkeen mulla ei taida olla enää mitään tarvetta viedä Tikkistä varsinaiseen luonnetestiin. Tästäkin tuli varmasti ilmi tärkeimmät jutut koiran luonteesta. Hirveen kivaa luonnekuvauksessa on just se, että kaikki osiot vedetään läpi koiran ehdoilla koiran reaktioita koko ajan tarkkaillen.